Sernik bezglutenowy…

Sernik bezglutenowy… był jednym z punktów programu ostatnich zajęć, które odbyły się 11 grudnia tego  roku. Jak zwykle przy degustacji różnych słodkości rozmawia się o przepisach i tym razem, też tak było..:)

Dlatego też, postanowiłam założyć dodatkową kategorię – dieta i przepisy, gdzie będę dzieliła się różnymi przepisami. Zarówno moimi, jak  również przepisami, którymi będą chciały podzielić się uczestniczki programu – Obudź w Sobie Motyla

Sernik bezglutenowy

Na pierwszy ogień, pójdzie mój przepis na sernik bezglutenowy. Stopień trudności wykonania określiłbym jako średni. Ale jeśli ktoś unika glutenu i potrzebuje sprawdzonego przepisu na sernik, to zachęcam do jego wykonania.

składniki na sernik

Składniki na ciasto:

  • kostka masła lub margaryny (ja wolę masło)
  • 3 szklanki mąki kokosowej ( szklanka 200ml)
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki ciemnego kakao

wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.  Zagniatamy na dwie część w proporcjach 2/3 i 1/3. Zagniecione ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.

ciasto

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik ( ja stosuję z wiaderka)
  • 4 białka (pozostaną z przygotowanego ciasta)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • płatki migdałowe
  • 15 dkg roztopionego masła

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białka. Same żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Do utartej masy stopniowo dokładamy ser z wiaderka i ucieramy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, na koniec dodajemy roztopione masło. Z białek, które zostały (łącznie z 9 jajek), ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej i ręcznie mieszamy, aż masa dokładnie połączy się z białkiem. Na tym etapie można do masy serowej dołożyć różne bakalie. Ja dokładam tylko płatki migdałowe i troszkę startej skórki z limonki.

Przygotowujemy prostokątną blaszkę do pieczenia (bardzo dobrze sprawdza się również tortownica) i wykładamy papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyciągamy schłodzone ciasto.Większą część trzemy na tarce i równomiernie rozkładamy na spód blaszki do pieczenia.

potarte ciasto  potarte ciasto1

Następnie na potarte ciasto wylewamy masę serową i na jej górę trzemy pozostałą część ciasta.

masa serowa

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC (termoobieg) i pieczemy ok. 1 godziny i 20 min. Obserwujemy ciasto, a gdy góra zbyt szybko się rumieni osłaniamy ją folią aluminiową.

sernik gotowy do pieczenia

Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i w zależności od upodobań domowników, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą kakaową. U mnie w rachubę wchodzi tylko druga wersja..:)

Składniki na polewę:

Każdy ma swoje przepisy na polewę, natomiast mój przepis to:

  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki dajemy do rondelka i stopniowo rozpuszczamy, aż do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Następnie polewamy nią całkowicie wystygnięty sernik i pozostawiamy do stężenia.

Mam nadzieję, że przepis nie jest zbyt trudny i zdecydujecie się na jego wypróbowanie,

a jak już go zrobicie, to życzę SMACZNEGO..:)

sernik bezglutenowy 1

 

 

 

6 thoughts on “Sernik bezglutenowy…

  1. Witam sernik wygląda super i tak pewnie smakuje. Bezglutenowej żywności jeszcze nie
    przygotowywałam,być może dlatego,że nie jestem alergikiem.
    Postanowiłam sobie, upiec wg przepisu taki sernik na tegoroczne święta gwiazdkowe
    W czasie mojej młodosci na sobotnie karnawały jeździłam do Zbąszynka Zatrzymywałam się. uTwojej babci.
    Ktora bardzo chętnie pomagała mi w wypiekach,ktore zabierałam do przyjaciół/ bo w tedy modne były prywatki i każdy przynosił coś ze specjałów/ Ja wtedy jeździłam /ok 4 h /pociagiem aby spotkać się z przyjaciółmi i nie sposób było jechać z plackiem
    Wg przekazanej mi informacji, ktorą zapamietałam to sernik po upietrzeniu powinien pozostać w piekarniku do całkowitego przestudzenia.Czy twoj. sernik też?
    Pozdrawiam

    1. Witaj Grażynko… ja po upieczeniu zostawiam sernik w lekko uchylonym piekarniku, na jakieś pól godziny, a potem go wyciągam aby ostygł na zewnątrz…Muszę się przyznać, że nie znałam tego triku od babci, że sernik ma być w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia…:) Pozdrawiam ..:)

  2. Wracam do mojego tekstu i poprawiam bład ortogr. Po upieczeniu a nie jak napisałam przez trz”
    Tak przy uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia bo nie opada, wówczas
    Ja w grudniu tradycyjnie wypiekam pierniczki,które tu w Brukseli,wszystkim smakują
    Własnie wczoraj upiekłam 64 szt i dzis juz nie ma śladu.Mysle ze w sobote upiekę ponownie
    ale podwójne to uda mi się troche przechowac do świąt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *